keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Keskiviikko 19.6. ja (paljon) asiaa Kreatiinista

Tänään keskiviikkona oli taas aamutreenit Solana Fitness Centerissä.



Vähän yli 30 minuuttia mun suosikki-Crosseria:) Niitä on Solanassa kaksi kappaletta, taitavat olla vähän eri malleja. Tai sitten kuvittelen. Erilainen "touchi" niissä ainakin on. Molemmat oikein hyviä.

Lisäksi oli pari supersettiä hauista ja ojentajaa. Siellä välissä sitten dippiä ja dropsettejä hauikselle käsipainoilla. Vatsoja n.20 min.

Cardiossa kaloreita kului n.270 wanhan ja uskollisen Suuntoni mukaan. Ihan OK. 

Mutta..

Aavistuksen liian lyhyt cardio sai riittää tänään, koska unohdin ottaa Kre-Alkalynit ennen kyseistä toimintaa. Ja sen huomasi. Oli paljon tavallista tahmeampi sessio ja huomasin suuntailevani toiveikkaita katseita Suuntooni pitkin maratoonia, että jokohan olisi tuo minimi eli puoli tuntia poljettu menemään.. 

Niinkuin aina; Laitoin tuulettimen lattialle viilentämään hommaa. Joissain laitteissahan on sisäänrakennettu pieni luukku, josta kuntoilijaa viilentävä ilmavirta valuu hiljakseen keventämään taakkaa. Jos ei ole puhallinta, voi vain toivoa että toinen cardiosalin stand-alone tuulettimista olisi vapaana käyttöä varten. Yleensä on, tänäänkin. Ja nehän ovat noin 23223 kertaa tehokkaampia kuin mitkään built-in luukut. Luin samalla Body-lehteä ja Mp3-soittimesta soi röyheää Rokkia (Guns´n Roses, Deep Purple jne..), mutta nekään eivät tällä kertaa helpottaneet kreatiinitta suoritettavaa tehtävää. 

Sain kuitenkin tietysti homman hoidettua kunnialla. Asenteella. Niinkuin pitääkin. Mutta joskus on tosiaan kiva päästä helpommalla, kunhan vain tulos on se mitä haetaan.

On tässä mainittava, että mikä tahansa monohydraatti-muotoinenkin kreatiini toimii yleisen mielipiteen (myös omani) mukaan samalla tavalla voiman lisäykseen eli siis cardionkin(!) tekemisen helpottamiseen (kreatiinin ATP-synteesiä tehostava ominaisuus). Monohydraatti vain sitten aiheuttaa turvotusta ja aamucardiolla haluan välttää sitä. Fiilisasia. Turvotusta (ja monohydraattia) otetaan sitten lihan runttaamisen yhteydessä. Osittain samasta syystä se myös auttaa pumpin aikaansaamisessa. Kre-Alkalyn ei. Ainakaan minulla.


Kre-Alkalyn on patentoitu USA:ssa (#6,399,661)

Patentti koskee kyseisen kreatiinimuodon puhtautta ja stabiiliutta elimistössä ennen kuin se saadaan imeytymyään hyötykäyttöön. Ominaisuus on saatu aikaan molekyylibufferilla (pH-puskuri), joka nostaa kreatiinin pH-arvon yli 12:n. Tällöin se ei joudu metaboliareitille, joka normaalisti johtaisi osan kreatiinista muuntumaan hyödyttömäksi ja munuaisia kuormittavaksi kreatiniiniksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kre-Alkalyn ei aiheuta vatsan oireilua (pahoinvointi,wc-ramppaus ja krampit) eikä se myöskään turvota. Allekirjoitan tämän. Mutta myös sen, etten saa sillä kunnon paineita lihakseen. Käytän sitä siis silloin, kun tarvitaan kestävyyttä ja voimaa ilman nesteen kertymistä.

Ei minulle tule vatsaoireita myöskään kunnollisesta ja hyvin puhdistetusta kreatiinimonohydraatista, esimerkiksi CreaPure:sta. Pisutaukoja tulee kyllä enemmän ja sitä nesteen kertymistä tietty. Don´t bring a knife into a gunfight, eli valitaan aseet ja kreatiinit käyttötarkoituksen mukaan:) Jos syystä tai toisesta on vain yhtä kreatiinia käytössä, oma valintani olisi CreaPure kreatiinimonohydraatti. Tässä yksi mallikas ja hinta-laatusuhteeltaan kohtuullinen ratkaisu, toki paljon muitakin on.

Reflex CreaPure


No mitä se kreatiini itse asiassa tekee siellä solussa?

 eli vähän kemiaa (ihan vähän vaan ja yksinkertaistettuna)


1.Tässä kuvassa nähdään ylhäällä kreatiinimolekyyli.

2.Keskellä, ylhäältä alas: ATP luovuttaa energiaa, kun yksi fosfaatti-ryhmä irtoaa ja näin ATP:stä tulee ADP:tä.

3.Fosfaatti liittyy kreatiinimolekyyliin ja syntyy fosfokreatiini.

4.Alhaalta ylös: Fosfokreatiini lataa ADP:n fosfaattiryhmällään, jolloin ADP:stä (adenosiini-DI-fosfaatti) tulee suurienerginen ATP (adenosiini-TRI-fosfaatti), jota me biologiset otukset täällä maapallolla tykätään käyttää AINOANA energianlähteenämme:) Salilla varsinkin.


Kreatiinejahan on markkinoilla vaikka kuinka paljon. Alla pari sanaa joistain niistä. Joku labra aina jossain vähän väliä sitoo kreatiinimolekyylin johonkin toiseen molekyyliin ja yrittää markkinoida sen keinolla millä hyvänsä. Jotkut voi toimia, toiset ei. KVG tai Kokeile itse.

Tuttu, suosittu ja toimivaksi koettu. 88% kreatiinia ja 12% vettä.

Kreatiinimolekyyli on sidottu sitruunahappoon eli 2-hydroksi-1,2,3-propaanitrikarboksyylihappoon. Sitruunahappo liittyy vahvasti aerobiseen energian tuottoon, ja tämän kreatiinimuodon pitäisi siis antaa enemmän energiaa treenaajalle. En ole muistaakseni kokeillut.

Kreatiinifosfaatti (fosfokreatiini).
Kaiken yllä olevan perusteella loistava keksintö. Ongelma on vain se, että tutkimusten mukaan tämä yhdistelmä (kreatiini ja fosfaatti sidottuna toisiinsa) ei läpäise solukalvoa. Cell-Tech HardCore Pro-seriesissä oli tätä (Oli kyllä paljon muitakin muotoja).

Tässä versiossa kreatiinimolekyyli on sidottu omenahappoon eli hydroksibutaanidihappoon.
Omenahappo on yksi "vaihe" sitruunahappokiertoa (Krebsin kierto) ja sitä kautta energian tuotto saattaa teoriassa lisääntyä. Kreatiinisitraatin tavoin voi olla hellempi vatsalle, koska liukenee hyvin veteen.

Kreatiinitartraatti.
Tartraatti on viinihapon suola. Tämä kreatiinimuoto sisältää noin 70% kreatiinia ja 30% tartraattia. Tämä muoto on pysyvin kiinteässä muodossa olevissa tuotteissa, tableteissa ja patukoissa jne.. Ei tarjoa muita etuja monohydraattiin nähden.

Anhydraatti tarkoittaa, että vesi on poistettu. Tämä on siis (lähes)PELKÄSTÄÄN kreatiinia. Grammassa tätä on siis (lähes) gramma kreatiinia. Vrt. grammaan kreatiinimonohydraattia, jossa on 0,88 grammaa kreatiinia.

Kreatiinimolekyyli on sidottu HMB:hen, beta-hydroksi-beta-metyylibutyraattiin. HMB:hän on aminohappo leusiinin johdannainen, estää kataboliaa. Ainakin treenaamattomilla henkilöillä kun muutkin olosuhteet ovat kohdillaan (kertoo tutkimukset, KVG). Oma huomio: kun käytän n.6 grammaa HMB:tä vuorokaudessa (yleinen ohje on 3g/päivä), koen huomaavani täydemmän olon lihaksessa ja lihakset ei ole kipeänä niin kauaa kunnon väännön jälkeen. Placeboa tai ei, jatkan käyttöä.

Etyyliesterin ja kreatiinin välillä on sidos. Menee helposti ja tehokkaasti solukalvon läpi sisäelimissä ja lihaksissa. Teoriassa. Ja jos näin on, sittenhän se on juuri sen verran tehokkaampi kreatiinimuoto. En ole tainnut kokeilla. Ehkä pitäisi.

Muuttaa sen nesteen pH-arvoa mihin tätä sekoittelee. Happamuus muuttuu niin, että neste (ja kreatiini) imeytyy paremmin. Jälleen teoriassa. Käyttäjät eivät tosin ole ilmeisesti raportoineet mitään maata järisyttäviä tuloksia.

Kreatiini on sidottu oroottihappoon. Oroottihappo pyrimidiiniemästen (mm.osa DNA:n rakennuspalikoista) muodostumisen välituote. Oroottihapon pitäisi -taas teoriassa- tehostaa fosfokreatiinin muodostumista. Katso kaaviokuva yllä.

Kreatiini on sidottu glukoosiin. Glukoosihan on nopeasti imeytyvä monosakkaridi. Se tehostaa insuliinivasteen muodostumista ja sitä kautta solun ravintoaineiden sisäänotto tehostuu. Kreatiinikin menee siis tehokkaammin mm.sinne mihin lihasta treenaava kuntoilija sen toivoo menevän.

AKG ja kreatiini on sidottu yhteen. Alfa ketoglutaraattihappo on yksi tärkeimmistä Krebsin kierron välituotteista. AKG liittyy glutamiinin, tärkeän anti-katabolisen (katabolia=kudosta purkava aineenvaihdunta) aminohapon, muodostumiseen. Tämä muoto ilmeisesti myös imeytyy paremmin, kun kreatiini-AKG:n siirtoon solun sisälle ei tarvita niin paljon energiaa kuin pelkän kreatiinin siirtämiseen. Näin voisi välttää suuria sokerimääriä kreatiinin imeytymisen tehostajana.

Kreatiini on sidottu nitraattiin/nitriittiin. Nesteessä tai vatsassa sidos katkeaa, ja saadaan kreatiinia ja typpiyhdistettä. Typpi tehostaa suonien laajentumista, veren virtausta, edelleen ravintoaineiden kuljetusta ja niin me pumpin metsästäjät saadaan saalista. Itsellä pitkäaikainen/suuriannoksinen käyttö on aiheuttanut mietoa mutta epämukavaa sydämen tykyttelyä. Pumppi on saatu terveellisemmin ja tehokkaammin toisenlaisilla ratkaisuilla (samantyyppisillä kyllä).

Noin 20 kertaa "normaali"kreatiinia pienempiä yksiköitä. Imeytyy helpommin ja nopeammin, on parempi vatsalle, sekoittuu helpommin nesteeseen ja on puhtaampaa.

Suojaa kreatiinia vatsan happamissa oloissa. Ilmeisesti parempi imeytyminen ja vähemmän turvotusta. Magnesium yhdistetään energia-aineenvaihduntaan ja sillä on yli 300 tunnettua funktiota elimistössä. Tätä muotoa on mm. Animal Pump -tuotteessa.


Huh. Siitä sitten vaan valitsemaan ;)




3 kommenttia:

  1. Hyvää infoo!! :) Itel meneillään monokreat ehkä 6-10vko ja ny alkanu pukka älytöntä hedari varsinkin pitkien sarjojen yhteydes ja tuntus pahenevan vain.. vaihoin just myös mutantin aminot starnutrioninaminoihin et en tie kait seon aika pitä tauko kreas ja katto johtuuks siitä heddake..:o mitä lähtisit suositteleen noist kreoista?ittelles toiminnu parhaiten?? ja voimahan tulee ennen pumppia

    VastaaPoista
  2. Kiitos kehuista. Oon tosiaan nyt vähän heikosti ehtinyt käydä täällä niin vastausta tulee vasta nyt. Eikä kovin tyhjentävää vastausta ikävä kyllä. Mulla ei noita hedareita ainakaan ole kreasta tai aminoista tullut.. Olen kyllä kuullut että joillekin muka joskus. En ole asiaan sitten perehtynyt enkä äkkiseltään keksi mikä mekanismi voisi olla syynä jos kreasta johtuisi. Jos olet vasta aloitellut harrastusta niin kreatiinihan antaa sitä voimaa ja painot nousee ja sitä helposti ottaa kunnolla rautaa tankoon ja aiheuttaa painetta verenkiertoon ja päähän jos ei ole tottunut ja tulisiko siitä sitten päänsärkyäkin.. en tiedä. Aika teoreettista taitaa olla tämänlainen ajattelu. Tai jos kreasta johtuu niin olisiko sitten epäpuhtauksia tms.. Creapure ainakin on todistetusti kliinistä ja toimivaa tavaraa. Sitähän itse suosittelisin, moni valmistaja tarjoaa kyseistä brändiä. Monohydraatti yleisesti on kai toimivin ratkaisu monelle. Sitten jos tuntuu keräävän liikaa nestettä niin voi valita vaikka kreatiini HCL:ää tai kreatiinipuryvaattia. Itsellä on käytössä noita kaikkia kolmea. Creapure Kreatiinimonohydraatti on kuitenkin minun ja monen muun mielestä paras vaihtoehto. Itse en pidä taukoja kreatiinista. Ikinä:) Hyvää syksyn ja treenien jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ok pitää laitta ens tilaukseen vähä enempi kreoi tai joku combo.. ja hedariinhan löyty vastaus ku vaan viitti kooklettaa ilmeisesti ponnistuspäänsärkyä..lähti hieronnalla ja viikko mobilat+elmukelmu niskas reenates ja huppari pääl vissii tulee ainaki niskat epäkkäät jumis tai jtn :) but thx foronfoagain

      Poista