lauantai 27. heinäkuuta 2013

Pre-Workout Lisäravinteet: Agmatiini

Helteistä iltapäivää Lapista!


Tällä viikolla on saatu treenit tehtyä poikkeuksetta kaksi kertaa päivässä. Paikkana on ollut tuo edellisestä tekstistä tuttu Gym EveryBody...


...joka jollakin tasolla muistuttaa minua Solanasta. Johtunee siitä, että molempia pyöritetään selkeästi intohimosta ja mielenkiinnosta lajia kohtaan. Aamuisin kymmenen aikoihin olen tehnyt kardion, vatsat ja pohkeet ja aikaa on mennyt n.90min. Iltaisin seiskan-kasin aikaan on tehty sitten joko rintaa, selkää, käsiä tai deltoideuksia.   


Tuosta motivaatiosta ja syistä salin olemassa oloon kertoo esimerkiksi vaikka kirjava laitevalikoima; Eri valmistajilta ja eri vuosikymmeniltä on säilytetty ja koottu parhaaksi koetut yksilöt... 



...tämä taas vaatii pitkään kestäneen harrastuksen ja asiaan perehtyneisyyden tuomaa tietotaitoa. 

Vastakohtana on sitten ketjutyyppiset salit, joissa ostetaan tai liisataan koko kalusto tietyltä valmistajalta, jolloin hyvien ja loistavien laitteiden joukkoon välttämättä yleensä eksyy niitä vähemmän onnistuneita designeja. Niiden salien ulkonäkö ja tuntuma muutenkin on sitten astetta kylmempi, usein etäisempi, jopa vähän "muovinen".. 


..toisaalta ilme on yhtenäinen ja uuden karhea. 


Mutta ainakin itse kun käytän eri saleja, on vaihtelu aina positiivinen asia;) Saa sitä treenin osumakulmaa vaihdeltua jatkuvasti. Sijainti vaikuttaa asiaan kyllä enemmän itselläni. Siis siellä kotona Helsingissä päin, kun kaikilla on aina kiire ja asioiden tekemiseen kuluva aika pitää minimoida.

...


Mutta nyt on aika kääntää katse itseäni tällä hetkellä eniten kiinnostavaan lisäravinnekategoriaan:

Pre-Workout ainekset!

Tänään, tämän sarjan ensimmäisessä osassa luodataan syvälle Agmatiini sulfaatin olemukseen. 


Ehkä hieman yllättäen, koska se ei ole ehkä yksi niistä pumppi/preworkout tuotteista, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen. Olen kokenut sen kuitenkin yhdeksi toimivimmista ja se on ajoittain pysyvä osa preworkout stäckiäni.

Jos siis etsit tuotetta, jonka avulla voit tehokkaasti parantaa kehosi koostumusta, terveyttäsi ja osaltaan myös elämän laatua saattaa agmatiinissa olla osa vastausta. Aika suurikin osa. Etenkin jos tarvitset pumppia treeniisi. Tai kisoihin. Tai kuvauksiin. Tai biitsille. Tai mihin vain. Jos rasvaprosenttisi on tarpeeksi alhainen ja treenit on hoidettu kunnolla vuosien varrella eli pohjatyöt on tehty, on agmatiini aivan ehdottomasti suosittelulistallani ainakin kokeilemista varten. Sittenhän sen tietää sopiiko se itselle vai ei.



Agmatiini
Agmatiini eli 1-(4-Aminobutyyli)guanidiini on aminohappo arginiinista dekarboksylaatiossa syntyvä aineenvaihduntatuote. 




Dekarboksylaatio tarkoittaa sitä, että (tässä tapauksessa) arginiinista karboksyyliryhmä hajoaa hiilidioksidiksi.


Nykyään vieläkin arginiiniin viitataan uutena ihmeaineena, vaikka monet muut ainekset ovat jo ottaneet sen paikan huipulla. Itse olen myös kokenut esimerkiki sitrulliinin arginiinia tehokkaammaksi. Yleisesti ottaen koen Agmatiinin vielä paremmaksi. Aakg on edelleen mielestäni todella tehokas, se vain täytyy ottaa tyhjään vatsaan ilman mitään kosketusta muihin aminohappoihin ja proteiineihin, joka vaikeuttaa sen käyttöä jonkin verran. Ainahan näitä voi toki yhdistellä luovasti:) Mutta se on faktaa, että jos ottaa proteiinia yhtäaikaa Aakg:n kanssa, se ei kyllä omalla kohdalla toimi.

Arginiinillä on paljon hyötyjä kehonrakentajalle ja kenelle tahansa, joka haluaa yleisesti parantaa terveydentilaansa. Arginiinin on todistettu tukevan kehon omaa kreatiinin tuotantoa, proteiinisynteesiä, insuliiniherkkyyttä glukoosimetabolian kautta, kasvuhormonituotantoa ja sillä on myös osuutta ureasyklissä typen poistoa koskien.

Sillä saattaa myös olla yleistä terveydentilaa kohentavana tekijänä niille, joilla on ollut sydämen vajaatoimintaa tai sydänkohtausta. Arginiini on voinut auttaa seksuaalisen toiminnan kanssa ihan yksikseen tai muiden ravinteiden kanssa tehostaen suonien laajentumista.

Nyt on meillä kuitenkin tarkastelussa arginiinin aineenvaihduntatuote Agmatiini. 
Tähän päivään mennessä agmatiinilla on jo todettu olevan enemmän toimintoja metabolisiin prosesseihin liittyen kuin arginiinillä. Tutkivasta kirjallisuudesta on löydettävissä ainakin 19 yleisesti hyväksyttyä toimintamekanismia, joista vähintään 13:lla on suoria hyödyllisiä vaikutuksia niin body-urheilijalle kuin kuntoliikkujallekin.

Agmatiini on levittäytynyt kehossamme sinne tänne ja epätasaisesti. Sitä on havaittu olevan vatsassa, aortassa, ohutsuolessa, paksusuolessa, pernassa, keuhkoissa, lisämunuaisissa, munuaisissa, sydämessä, maksassa, kiveksissä, aivoissa ja etenkin luustolihaksissa. Eri osissa kehoa on erilaisia pitoisuuksia agmatiinia. Kuitenkaan, koska arginiinia agmatiiniksi muovaavaa entsyymiä ei löydy vatsan tai suoliston funduksesta, on väitetty, että agmatiinia pitäisi saada ravinnosta suoraan tai bakteerisen toiminnan avulla ja että se imeytyisi spesifisten siirtäjämolekyylien avulla.

Kaikessa ruuassa on luonnollisesti yhdisteitä, joilla on erilaisia vaikutuksia meihin. 



Nämä vaikutukset riippuvat esim. ruuan määrästä, laadusta ja siitä kuinka herkkiä me niiden yhdisteiden vaikutuksille olemme. Biogeeniset amiinit, kuten agmatiini, muodostuvat kun elimistömme hajottaa proteiineja. Agmatiinia on vaihtelevia määriä esimerkiksi lihassa, kalassa, banaanissa, avokaadoissa, sienissä, suklaassa, hapankaalissa ja soijakastikkeessa.

Ikääntyessämme meidän amiinitasomme vähenevät. Tällä voi olla suuria vaikutuksia henkiseen toimintakykyyn, verenpaineeseen, kehon lämpötilaan ja moniin muihin toimintoihimme.




Mitä hyötyä Agmatiinista on urheilijalle?


1.
Agmatiinilla on kipua vähentävä vaikutus.
a) voi tehostaa kipu-/särkylääkkeiden tehoa
b) tehostaa saman mekanismin kautta palautumista

2.
Agmatiini tehostaa insuliinintuotantoa ja insuliinivastetta. Kun ikäännymme glykaatio heikentyy. Glykaatiolla tarkoitetaan prosessia, jossa sokerit kiinnittyvät veren proteiineihin ja tuloksena on mm.oksidatiivisia reaktioita jotka taas johtavat glykaation  lopputuotteiden (AGE:t) määrän kasvuun. Insuliinivasteen tehostumisen ansiosta agmatiinilla voidaan parantaa kehon koostumusta. Parempi insuliinivaste tarkoittaa kiinteämpää, hoikempaa ja lihaksikkaampaa kehoa. 

3.
Agamatiini vaikuttaa useisiin hypotalamuksen ja aivolisäkkeen peptidihormoneihin, kuten lutropiiniin (LH) ja kasvuhormoniin. Näillä on taas vaikutusta IGF-1:n määrään. 

4.
Agmatiinilla on anksiolyyttistä vaikutusta. Tämä toiminto johtuu ilmeisesti vahvasta kortisolia inhiboivasta vaikutuksesta. Stressiä ja sen aiheuttamaa lihaksen purkua vastaan siis hyödyllinen ravinne.

5.
Agmatiini säätelee typpioksidia monin tavoin. Se stimuloi joitakin typpioksidin syntaasi  (NOS) entsyymejä samalla kun estää toisia toimimasta. Tämä on tärkeää polyamiinien biosynteesin toiminnalle.

6.
Agmatiini toimii katekolamiinien vapautuksessa (adrenaliini-noradrenaliini-dopamiini). Nämä aineet liittyvät melkein kaikkeen kehossamme tapahtuvaan toimintaan. Liikkujaa kiinnostaen ainakin kestävyyden ja rasvanpolton tehostumiseen.

7.
Agmatiinilla on myös antioksidantiisia vaikutuksia. Vapaat radikaalit saadaan neutraloitua siis taas vähän tehokkaammin kun on Agmatiinia stäckissä.

8.
Kehon koostumusta paranneltaessa voi kiinnostaa kuulla, että agmatiinilla on erilliset vaikutusmekanismit sekä insuliiniin että testosteroniin lipidimetaboliassa.

9.
Agmatiinilla on nootrooppisia (henkisiä toimintoja tehostavia) vaikutuksia. Liittyy muistamiseen ja keskittymiseen.

10.
Agmatiini voi tehostaa munuaisten suodatustoimintaa. Kehonrakentajan ylijäämätyppi poistuu tehokkaammin.

11.
Agmatiinilla on verenpainetta madaltava vaikutus ja tästä voi olla hyötyä "kehon ulkopuolisia apuja" "tarvitsevalle" urheilijalle.



Tässä oli nyt muutamia hyötyjä lueteltuina.. Google tietää lisää. 

Haluan kuitenkin painottaa kohtaa numero 5 pumpin kannalta!




Oma kokemus

Itse olen käyttänyt agmatiinia silloin tällöin. Esimerkiksi loistavassa pumppituotteessa nimeltä Hemavol on agmatiini yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista. Hemavolia en enää uskalla käyttää, koska siinä on Glyserolia, joka taas on Wadan kieltämä lisäravinne. Pienet määrät eivät urheilijaa käräytä, esim. protskupatukan tai kahden sisältämä määrä.

Olen nuo hemavolin rakenneaineet käynyt yksitellen käytännön salitreeneihin yhdistettynä läpi ja todennut mm. agmatiinin todella tehokkaaksi. Hemavolin käytön aloitin jo silloin kun iForce sen julkaisi. Silloin sitä piti tilata kalliilla rahtimaksuilla USA:n keskilännestä:) Nythän sitä on jo pari vuotta saanut monestakin paikasta Suomesta.


Annostus

Suositeltu annostus on 500-3500mg päivässä.
Suurimmilla annoksilla on raportoitu pahoinvointia ja muita vatsaoireita.

Itse käytän 500-1000mg ennen treenejä. Kerran tai kaksi päivässä. Tai joskus jopa 500mg 3-4 kertaa päivässä muutaman tunnin välein. Säilyy paineet lihaksessa koko päivän. Siis jos joskus sellaiselle toiminnalle tilausta:)




Loppuarvosana: 9


Suosittelen erityisesti pumpin metsästäjille! Metsästyskausi alkaa tosissaan ens kuussa! Onhan sitä kyllä tosiaan jo vuosia tullut harjoiteltua tähtäystä;)


Ensi kerralla taas jotain muuta ja jostain toisesta kaupungista.



Tilatkaa bannereiden kautta! Fitnesstukussa on hyvään hintaan tarjolla :)



1 kommentti:

  1. In fact, you may find that these tips help you ensure that you do not lose too much muscle. Not only are these side effects embarrassing, they are also dangerous. You are curious to know more about advanced steroid cycles, go here.

    VastaaPoista