lauantai 13. heinäkuuta 2013

Lisäravinnekatsauksessa NAC

Aurinkoista Lauantaita!



Kisoihin on alle kuukausi.


Eilen ja toissapäivänä tehtiin vain yksi treeni per päivä. 

Tämä johtuu siitä, että aina välillä pieni ja vieno ääni pään sisällä muistuttaa kehityksen tapahtuvan levossa. Mutta sitä pumpin ja euforian tunnetta, mikä kunnon treenin jälkeen tulee, on vaikea vastustaa kun se huhuilee urheilijaa kohti Hakaniemeä ja Solana Fitness Centeriä.. 


Jokohan kohta saan kuukausimaksuissa alennusta kun näitä linkkejä on joka tekstissä;)

Mutta pari ed.treeniä sisälsi mukavasti kardiota ja vatsoja. Käsiä on nyt säästelty kun ne edellisen rupeaman aikana alkoi tuntua jo melko voimattomilta. Kataboliakin vaan yltyy kohtuuttomiin mittoihin kun liikaa treenataan.. "Vähän liian paljon" on kuitenkin minulle parempi vallitsevana olotilana kuin "vähän liian vähän". Siis jos "sopivasti" ei ole menúlla.

Tänään on taas normaaliin tapaan kahdet treenit. 

Aamu(päivä)treenit tuli jo tehtyä. 45min kardiota kun tv:ssä oli taas Pawn Stars:) Loistava ohjelma! Kardio meni taas astetta kevyemmin..

Las Vegasilainen panttilainaamo ottaa tavarat pois myyjiltä ja rahat pois ostajilta kun ihmisraukat tarvitsevat valuuttaa, että kasinoiden pyörittäjät eivät pääsisi köyhtymään. No mutta se ja hahmot ja harvinaiset tavarat ovat kiinnostavia.. 

Sitten puoli tuntia vatsoja ja yhteensä 50min kyykkyä ja etureisiä. Jos tuosta laskee niin se 90min aamutreenin aikaraja, jonka asetin itselleni pari blogitekstiä sitten paukkui komeasti rikki. Ei haittaa. Rajathan on tehty rikottaviksi:)

Illalla, joskus kasin-ysin aikaan on sitten trapeziuksen ja taka- ja sivudeltoideuksien vuoro saada huomiota. Tietysti Solanassa:)


Tänään haluan kääntää pohdiskelevan katseemme kohti erästä mielestäni tärkeää lisäravinnetta, joka epäilemättä puuttuu ainakin monen harrastusmielessä kehoaan kunnossa pitävän salilla kävijän lisäravinnekaapista.

Tämä lisäravinne on aivan korostetusti hyödyllinen etenkin, jos käyttää paljon muita lisäravinteita ja muita aineksia, jotka kuormittavat kehoa, kuten: testosteroniboostereita, stimulantteja, sähkösavukkeita, savukkeita, särkylääkkeitä (lähinnä parasetamolia), laittomia (hyihyi) hormonien esiasteita eli prohormoneja tai steroideja tai alkoholia tai oikeastaan mitä vain, mikä kuormittaa keuhkoja, munuaisia, maksaa, sydäntä ja muuta tärkeää sisäelimistöä tai sen osia. Huh mikä lause.


Mutta kyse on NAC:stä, eli N-asetyyli-L-kysteiinistä.


Tätä lääkkeenomaista lisäravinnetta (Huom.saa myydä myös Suomessa lisäravinteena!) käytetään ihan sairaalaoloissakin muun muuassa lääkkeenä akuutissa parasetamolimyrkytyksessä spesifisenä antidoottina eli niin sanottuna vastamyrkkynä suojaamaan maksaa pysyvältä vaurioitumiselta


Tässä kuvassa nähdään, miten parasetamoli (ameriikaksi Acetaminophen) muutetaan P450 2E1 -entsyymin avulla mm.NAPQI:ksi, joka kuormittaa ihmistä etenkin usein ja paljon käytettynä. Glutationi on tärkeä antioksidantti -yksi vahvimmista, ellei se vahvin- ja se osallistuu monien lääkeaineiden aineenvaihduntaan ja poistaa niitä ja muita myrkkyjä elimistöstä.


Asetyylikysteiiniä käytetään myös limaa irroittavana yskänlääkkeenä. Se katkoo sitkeän liman disulfidisidoksia ainakin hengitettynä. Se on kuitenkin käytössä veteen sekoitettuina tabletteina, joiden kauppanimi on Suomessa Mucomyst.


Muita käyttötarkoituksia lääketieteessä sillä on esimerkiksi autismin hoidossa, kun kysteiiniä ja muita rikkipitoisia aminohappoja on liian vähän elimistön käytössä.




Mitä NAC siis on?


No sehän on kysteiini-nimisen aminohapon serkku. Kysteiinikin on siellä sinun proteiinipurkkisi aminohappoprofiilissa ihan normaalisti muiden aminohappojen joukossa.

NAC on kysteiini, jonka typpeen on lisäksi kiinnittynyt asetyyliryhmä (2 hiiltä, happi ja kolme vetyä eli COCH3).


Asetyylikysteiini siis vahvistaa immuunipuolustusta. Sen puolestapuhujat kertovat siitä olevan paljon erilaisia hyötyjä ja sitä on tutkittukin melko laajasti. 




Tässä muutamia poimintoja tutkimuksista:




Krooninen keuhkoputkentulehdus

NAC voi auttaa pitämään keuhkoputkentulehduksen aisoissa, kertoo raportti vuoden 2000 Clinical Therapeuticsissa. Tutkijat vertasivat 8 kliinisen kokeen tuloksia, ja päättelivät siitä että NAC voi estää tulehduksen puhkeamista ja sitä kautta alentaa terveydenhoidon menoja.



Diabetes

NAC voi auttaa diabeteksen hallintaa, vihjaa vuoden 2006 Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology:ssa julkaistu tutkimus. Asetelmassa oli 32 potilasta, joilla tyypin 2 diabetes ja 15 tervettä kontrolliryhmässä. Todettiin, että 3kk NAC-hoitoa auttoi säätelemään glutationin määrää potilaissa. Tutkijat päättelivät, että glutationin määrää säätelemällä voitiin ehkäistä diabeteksen aiheuttamia komplikaatioita, jotka johtuivat vapaiden radikaalien tekemistä tuhoista.



Kystinen Fibroosi

Kystinen fibroosi on monielinsairaus, joka vaikuttaa enimmäkseen keuhkoihin, hengitysteihin, haimaan, maksaan, suolistoon ja miehen sukupuolielimiin.

NAC:llä on todettu pientä hyödyllistä vaikutusta keuhkojen toimintaan kyseisessä taudissa. 23:n tutkumuksen yhteenvedossa vuoden 1999 Acta Paediatricassa tutkijat kertoivat, että NAC:lla ei tautia tietenkään paranneta tai hoideta, mutta että se voi johtaa jonkinlaisiin parannuksiin keuhkojen toiminnassa.



COPD

Keuhkoahtaumatauti. Pitkän linjan polttelijoille tuttu.

Potilailla oli stabiili, keskivaikea-vaikea krooninen keuhkoahtaumatauti. Vuonna 2009 Chest-journal:ssa julkaistussa tutkimuksessa 24 COPD potilasta otti NAC:tä tai placeboa päivittäin 6vkon ajan. Sitten kaksi päivää paussia, jolloin NAC poistui elimistöstä. Sitten potilaille annettiin muuta hoitoa kuusi viikkoa. Tulokset viittaavat siihen, että NAC paransi monien hengitystietä mittaavien parametrien arvoja, kuten keuhkotilavuutta ja kestävyyttä harjoittelun aikana.


Akuutti munuaisen vajaatoiminta (-toimimattomuus)

Suun kautta otettua NAC:ta käytetään erään munuaisen vajaatoiminnan muodon hoidossa  (radiocontrast-induced nephropathy). Toiset tutkimukset puoltavat tätä käyttöä, toiset eivät. New England Journal of Medicine:ssä ja the Journal of the American Medical Association:ssa julkaistut tutkimukset kertovat, että hyötyä olisi.





Seuraavia käyttötarkoituksia tutkitaan:

NAC:lla/NAC:tä/NAC:n on..



..onnistuneesti autettu teinejä kannabistottumuksestansa irtaantumiseen.

..on kaksoissokkotutkimuksen avuin testattu systeemiseen Lupus Erythematosukseen, kun tarkoituksena on ollut korjata mitokondrioiden vajaatoimintaa.

..on todettu kokaiiniriippuvuutta vähentävää vaikutusta South Carolinan lääket.yliopistossa.

..on todettu selkeästi parantavan immuunipuolustusta ja veriplasman albumiini-proteiinin pitoisuuksia AIDSin hoidossa. Albumiini liittyy lihaksen surkastumiseen AIDSissa.

..on todettu vähentävän influenssan oireita. 262 pääasiassa vanhempaa henkilöä oli kokeessa. Plasebo-ryhmästä 79% sai oireita, kun NAC-ryhmässä vain 25%.

..on väitetty lievittävän krapulaa C ja B1 vitamiinin kanssa otettuna. Mekanismi olisi alkoholin muodostaman asetaldehydin vaikutuksen väheneminen.

..on osoitettu vähentävän insuliiniongelmia ja parantavan hedelmällisyyttä naisilla, joilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

..on todettu glukokortikoidien kanssa annettuna pienentävän kuolleisuutta alkoholin aiheuttamassa maksatulehduksessa. Prednisolonia saaneissa kuolleisuus väheni 8%. Prednisolonia ja NAC:ta saaneissa kuolleisuus väheni 24%. Tämä siis 3kk:n hoidon kohdalla. 6kk:n kohdalla ero ryhmien välillä oli kaventunut.

..on osoitettu parantavan B-vitamiinien tehokkuutta potilailla, joilla on kohonneet homokysteiini-arvot ja muistiongelmia, mm.dementia.




Annostus


käytettyjä annoksia on 200mg:n lääkevalmisteista aina useiden grammojen päiväannoksiin.

Tyypillisesti lisäravinteena myytävissä kapseleissa on kerta-annos 600mg. On myös 300mg ja 500mg kapseleita.


Tällaista on ehdoteltu monin paikoin netissä:



1200mg päivässä flunssaan.

1800mg päivässä AIDSissa.

600-1200mg päivässä yleisesti terveyden ja immuunipuolustuksen ylläpitoon.



Itsellä menee 700-900mg päivässä. Ei ympäri vuoden. Silloin kun on paljon muita lisäravinteita ja/tai sähkösavuketta tai muuta kuormitusta päällä.


    Muutaman tunnin kuluttua taas treenaamaan, vähän lepoa ensin. Ja karppipizzaa:)





    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti