torstai 1. elokuuta 2013

Pre-Workout Lisäravinteet, Osa II: Glyseroli

Torstai 1.8.2013 AD


Sateinen ja kiireettömän tunnelmallinen elokuun ensimmäinen päivä on koittanut. Välillä näyttää aurikokin kyllä paistelevan.. bipolaari sää:)

Tänään on vain yhdet treenit luvassa, nekin sitten vasta iltasella. Tarkoitus on tehdä kevyttä pumppausta hartioille ja vähän vatsallekin, paikkana luonnollisesti luonnollisen kotoisa Solana Fitness Center.



Eilenkin oli vain yksi treeni aamulla ja samoin huomenna. 

Kisoihin on 10 päivää ja mieli on luottavaisen leppoisa ja fokus on matalista hiilarimääristä huolimatta kuin razor´s edge. 


Usein näin aamuisin on tilanne tuo. 

Hiilareita menee tänäänkin vielä alle 20g. Sitten huomisesta lähtien treenien yhteydessä otetaan lisäksi se 20g-40g waxy-Maizea muiden jauheiden ja lisäravinteiden seassa. Ohjaillaan se sitten treenin ja erinäisten (sallittujen!) kapseleiden avulla suoraan lihaskudokseen. Niin siis se placebohan oli toimivaksi koettua tavaraa ;) Sitä saa monenlaisissa purkeissa ja purnukoissa ja hintahaitari on 5e-150e /purkki.



...


Mutta tänään kurkataan taas Pre-Workout tuotekatselmusten toisessa osassa aineeseen nimeltä..


Glyseroli



Kun puhutaan pumpinmetsästäjän suosikkituotteista saaliinsa jahtaamisessa, mieleen tulevat ensin erilaiset arginiinituotteet ja niiden sukulaiset. Niihin kuuluvat mm. l-arginiini, Arginiini AKG, Sitrulliini ja Agmatiini.

Oletko kuitenkaan ikinä harkinnut Glyserolia lihasmassan lisäystarkoituksessa? Jos olet käyttänyt vaikka hemavolia tai aikoinaan Gasparin Plasma-Jetiä tai jotain muuta vastaavaa pre-Workout tuotetta, olet käyttänyt myös glyserolia. Jos olet pidemmän linjan kehonrakentaja tai vaikkapa juoksija niin taitaa olla jo ihan itsessään tuttu aine.


Kurkataan kuitenkin tarkemmin faktoihin ja tutkimustuloksiin eli..


Mitä Glyseroli oikein on?

Glyseroli.

Glyserolihan on triglyseridi -nimisten rasvahappojen komponentti. Siinä näkyy kolme hydroksyyliryhmää (-OH) ja noissa kulmissahan on aina hiiliatomi, jolloin yhdisteen kaava on C3H8O3. Noita vetyjä (H) ei viivakaavojen runkoon piirrellä.

Sitten kun noihin OH-ryhmiin kiinnittyy rasvahappoja 3kpl, muodostuu Triglyseridi.

Triglyseridi.
Tässä kuvassa vasemmassa laidassa on "pystyasennossa" glyseroli. Siihen on ylimpänä ketjuna liittynyt palmitiinihappo. Keskellä on Oleiinihappo. Alin ketju on omegarasvahappoihin kuuluva alfa-linoleenihappo.

Vaikka me sitten normaalisti huolehditaankin ettei syödä liikaa rasvaa, glyseroli on se osa triglyseridiä, joka ei varastoidu rasvana. Sen sijaan maksa muuttaa sen glukoosiksi ja se menee sitten elimistön energiantuotantohommiin.

Glyseroli on voimakkaasti nesteyttävä aine ihmiskehossa. Tämä tarkoittaa, että se houkuttelee ja sitoo suuria määriä nestettä urheilijan kehoon ja tämä voi auttaa urheilusuorituksen aikana. 

Glyserolia käytetään paljon vaikka protskupatukoissa kosteuttamaan ja antamaan makeutta ja miellyttävän pehmeää rakennetta tuotteelle. Vaikka se muiden hiilareiden tapaan antaa energiaa 4kcal/g, se ei vaikuta veren sokeriin eikä aiheuta insuliinin nousua. Tämä johtuu siitä, että se siis pitää maksassa muuttaa glukoosiksi.

Kehonrakentajien keskuudessa sen arvo on sen pumppia aiheuttava ominaisuus, joka siis johtuu glyserolin nesteyttävästä olemuksesta.

Lihaspumppi syntyy, kun neste täyttää lihassolun. Kun treenaat kovaa, lihaksesi tuottavat aineenvaihdunta tuotteita jotka sitten sitovat vettä solun sisälle. Nythän kun glyseroli sitoo vettä, ollaan asian ytimessä:) Se myös vetää mukanaan vettä verisuoniin, aiheuttaen niidenkin laajenemista ja lisäävät tällä tavoin suonikkuutta viimeistelemään trimmattua ja kesän ruskettamaa ulkomuotoasi:)

Glasgown yliopiston tutkijat Skotlannissa totesivat vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa, että henkilöt, jotka ottivat kreatiinia ja glyserolia seitsemän päivän ajan, saivat nesteytettyä lihaksiaan melkein 40% enemmän kuin verrokkiryhmä, joka söi vain kreatiinia. Aineiden yhdistelmä nesteytti myös sitten melkein 50% enemmän kuin pelkkä glyseroli.

Tämä on tärkeä tieto lihasten kasvusta kiinnostuneille. Lihaksen turpoaminen venyttää lihasta "koossa pitävää" ja sen kasvua rajoittavaa lihaskalvoa ja tällä tavalla mahdollistaa lihaksen koon kehittämistä pitkällä aikavälillä.



WADA


Huoli siitä, että verenohennus (nesteenlisäys) verisuonessa voi olla riittävä keino doping-aineiden käytön naamioimisessa, johti vuonna 2010 siihen, että WADA lisäsi glyserolin kiellettyjen aineiden listalle.


WADA:lla on kuitenkin toleranssiperiaate glyserolin käytön suhteen. Sitähän siis on melkein joka paikassa, kuten noissa protsku- ja muissakin patukoissa ja ruuissa.

Viimeisimmät tutkimukset kertovat, että suuremmat annokset kuin 0,032g per rasvaton painokilo voivat aiheuttaa positiivisen tuloksen dopingtestissä. Virhemarginaali on huomattava; 0,010g/kg suuntaansa. Meillä, jotka olemme testauksen alaisia, on siis aihetta olla varovaisia jos käytössä on vaikka hemavol tai jokin muu lisäravinnejauhe tai tabu, jossa on glyserolia.

Jos haluat laskea tuon "Lean Body Mass" -painosi, tee se vaikka tällä laskurilla.

Tai jos haluat itse varmistaa asian, alla on kaava. Muistetaan kuitenkin, että kyseessä on matemaattinen malli, ja se on aina arvio. Usein kyllä pätevä ja tarkka, silti arvio.



Lean Body Mass

Miehet:
( 0,32810 x paino ) + (0,33929 x pituus ) - 29,5336


Naiset:
( 0,29569 x paino ) + ( 0,41813 x pituus ) - 43,2933

Pituudet sentteinä ja painot kiloina.



Itselläni tässä vaiheessa dieettiä, kun painan vain 76kg, glyserolia saisi kulua:
( oma LBM = 55,11704 kg )

1,21-2,31g

Tämä määrä on aivan liian vähäinen kunnon nesteyttämistä varten, kun tehokkaan nesteyttämisen saavuttamiseksi suositellaan minun painoiselleni retkulle reilusti yli 70g. Hemavolissa on labelin mukaan 1g, mutta saattaahan se vähän heittää ja joillakin voi tuo alaraja mennä vahingossa rikkikin.

Mutta kaikesta huolimatta, kun tuo grammakin glyserolia yhdistetään muihin sopiviin pumppiaineksiin, olen sillä huomannut pumpinmetsästäjää tyydyttäviä vaikutuksia. Tosin kisojen lähestyessä en enää ole uskaltanut ainetta pahemmin käytellä.


Arvosana 9,5 
(kunnon annoksilla)

Arvosana 8,5
(sallituilla annoksilla ja kombona muiden aineiden kanssa)




Nyt taas lepoa ja palautumista ennen illan kevyttä pumppausta..

Leppoisaa torstain jatkoa kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti