torstai 8. elokuuta 2013

Kisaviikko: Torstain nopanheittoa

Torstai on toivoa täynnä.

Kisoihin kolme päivää.

Toivo on ihan hyvä asia olla olemassa tässä vaiheessa:)


...


Olen tässä opiskellut enemmän ja enemmän tuosta natrium-kalium-vesi -manipulaatiosta. 

Joka toinen "ammattilaisen" kirjoitus tuntuu suosittelevan äärimmäistä manipulaatiota ja joka toinen suosittelee olemaan tekemättä mitään:)

Faktahan kuitenkin on se, että oman kunnon mukaan tehdään mitä tehdään tai ollaan tekemättä. 

Tämän manipulaation tavoite on se, että saadaan minimoitua ihon alaisen nesteen määrä ja maksimoitua (lihas-)solun sisäinen nestemäärä.

Aiemmista biologian, kemian ja fysiologian ja anatomian opinnoista muistan, että normaalissa tasapainoisessa (homeostaasi) tilanteessa, solun sisällä on vähän enemmän nestettä kuin solun ulkopuolella. Neste on osmoosin takia siellä, missä ioneita on enemmän.

Solun sisällä vallitseva ioni on kalium. Solun ulkopuolella se on natrium.. Joten tulisi helposti mieleen vain korostaa kaliumin määrää ja vähentää natriumin määrää. 

Tämä ajattelu toimii teoriassa hetken, kunnes keho tasapainottaa tilanteen; aldosteronin ja AntiDiureettisen Hormonin (ADH) avulla otetaan natriumia talteen munuaisissa, jos sitä ei enää ravinnosta tule riittävästi tasapainottamaan tuota ionien määrää eri puolilla solukalvoa. 

Ja jos neste seuraa ioneita, veden (pisun) eritys vähenee kun keho ei päästä enää natriumia ulos. Ja tämä voi johtaa siihen, että ihon alainen nestemääräkin kasvaa ja lihaserottuvaisuus (=onko tuo sana?:) vähenee.

Olen sitten enempiä ajattelematta seurannut parin vakuuttavalta vaikuttaneen kirjoittajan ohjeita ja pudottanut natriumin jo alle grammaan (600-700mg) päivässä tuossa tiistaina. Alkoi tyhjentyä lihaksetkin sitten vaikka hiilarit oli melkein 200g päivässä. Eilen nostin natriumin varovaisesti takaisin grammaan. Tilanne näyttää nyt aamulla paremmalta.

Pidän vielä tänään natriumin n.gramman tuntumassa tai vähän alle. Ja huomenna taas aamukunnon mukaan myös alle g. Aika normaalissa. Veden määrä myös normaalissa eli tarpeen mukaan n.2 litraa päivässä. Hiilarin määrä on tänään minimissä. Glykogeenivarastot tyhjennetään maksimaalisesti ravinnon ja treenin avulla tänään, jotta siellä on tilaa tehdä tankkaus lauantai-illan ja sunnuntai-aamupäivän aikana.

Sitten lauantaina kun aletaan nostamaan kuivaa hiilarin saantia, vähennetään suola sinne n.500mg:aan. Silloin vettäkin menee enää sen verran, että henki pihisee.

Minulla on todella nopea vaste noihin hiilari ja suola hommiin, joten sitten sunnuntaina kisapäivänä otetaan taas kunnon mukaan kuivia hiilaria tarpeellisia määriä. Ennen kisaa myös suolaa, jotta verenpaineet normalisoituvat ja olo lihaksessa olisi täyteläinen ja sopivan suonikas. Näihin asioihin voin vaikuttaa myös tietyillä lisäravinteilla, joita minulla on pussillinen ja joihin minulla on myös tehokas vaste.

Nämä ovat ohjeeni minulle tässä vaiheessa. Todennäköisyys on että et ole minä, joten sinun pitäisi saada henkkoht ohjeita ja tehdä omia säätöjä. Ihmisillä kun on eritehoisia vasteita erilaisiin temppuihin ja asia joka toimii yhdellä ei välttämättä toimi toisella.

Mutta olen varma että tämäkin suunnitelma tulee vielä muuttumaan.. Mitä enemmän luen noita juttuja eri kirjoittajilta, painotan niiden arvoa kirjoittajan kokemuksen ja asiantuntevuuden mukaan, yhdistän omiin tietoihini ja ihan maalaisjärkeen, tulen lähemmäksi päätöstä, etten tee perjantaina ja lauantaina melkein mitään erikoista.

Anyway..

Kunto on aika hyvä ja mieli luottavainen tiedon kaoottisuudesta ja määrästä huolimatta.
Tällaisina hetkinä kyllä välillä toivoisi että olisi ollut varaa palkata joku kokenut valmentaja. Ei vain ollut ylimääräistä tonnia lojumassa nurkissa..

..mutta haasteet pitävät elämän mielenkiintoisena. Muuten voi tulla tylsää ja sen seuraukset taas voivat olla paljon tuhoisampia. Ja on ollut todella mielenkiintoista paneutua näihin asioihin tällä tavalla käytännön lähestymistavan kautta:) Vähän niin kuin pakon edessä. Ennen se on ollut vain kirjojen lukemista, mikä on myös toisinaan mukaansatempaavaa mutta yleensä pienemmissä määrin..



Yhteenveto

pieniä säätöjä, kuten veden ja natriumin vähentämistä tullaan harrastamaan huomenna ja/tai ylihuomenna. Lauataina myös kuivien hiilareiden lisäystä. Kunnes sunnuntaina takahuoneen pumppauksen yhteydessä otetaan sopivasti hiilaria ja hyvin kohtuudella nestettä ja suolaakin vähän, ehkä jopa Snickers tms ja paljon lisäravinteita ja kunnolla asennetta ennen kuin astutaan Tampere talon lavalle. 

Mutta ei siis mitään radikaalia..

Seuraava päivitys tulee tod.näk. karsintojen jälkeen.. Sittenhän sen tietää miten näiden säätöjen tekemisen tai tekemättä jättämisten kanssa kävi :)



Godspeed.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti